Met deze wellicht cryptische titel wil ik enkele bijzondere elementen uit mijn verleden beginnen.
Nu weet een ieder die communiceert wat er mee wordt bedoeld. Ook blokkeren is als werk-woord geen onbekend gegeven. Menig mens zal in zijn leven ervaren hebben dat blokkeren op vele wijze’s tot stand kan komen. En hoewel menig mens ook problemen zal kunnen onderkennen om te onderkennen wat met coördinatie wordt bedoeld, mag ik aannemen dat diegenen die de moeite nemen om dit tot zijn of haar grijze hersencellen te laten doordringen dit zelfstandignaamwoord in de grijze massa wel een plaats kan geven.

Wat is er nu eigenlijk aan de hand?
Wel, het was precies 17 september j.l. dat door deze of gene opmerkingen werden gemaakt over slecht werkende botten, gewrichten en spieren.
Nu komt zoiets meer voor bij het voortschrijden der dagen. Zijn de dagen aaneen gereigd tot snoeren van jaren dan komt dat fenomeen van kleine lichamelijke ongemakken steeds verder voor het netvlies. Gevoelens van pijn en ongemak worden verzameld in je eigen lijf. Al dan niet met medicijngebruik kan een mens soms tot wellustig zelfmeedelijden worden opgeheven in een poel van mismoedigheid en neerslachtigheid. Zo ver mag het niet komen. Het was mede dankzij de opmerkingen van een zwager en zuster dat na overleg met de grote medicijnvrouw van deze tijd de stap werd ondernomen om mijn medicijnen te laten staan. De grote ergernis van pijn in gewrichten ondergaat thans een lichte vorm van geleidelijke neergang. En zeker, het lijkt erop dat de bijwerkingen van het door mij en kennelijk in familieverband door meerderen geslikte goedje thans kan worden bijgezet in het land van “dat nooit weer�.
Toch moet meer worden ondernomen om het spieren-en gewrichtenstelsel tot een verfijndere vorm van “gelukzaligheid� te verheffen. Al was het maar om eindelijk weer eens “normaal� te kunnen bewegen zonder pijntjes en ongemakken.
De euvele moed om hieraan iets te ondernemen heeft mij een tijdlang ontbroken. Als zwerver over de aardkloot heb ik geprobeerd met rugzakkamperen iets meer voetstappen op de aardkloot te stempelen. Het werd een waggelgang met geestelijke imprenting die echter de geweldige pijn in mijn heup mede deed wanhopen aan mijn eigen mogelijkheden. Sterker, ik werd mijn eigen beperkingen meer bewuster dan in de laatste vijf jaren daarvoor.
Om hierover te kunnen communiceren is enige geestelijke kronkelarij helemaal niet zo vreemd.
Ik zal dit verklaren.
Oude lieden hebben tegenwoordig een ander speeltje. Nu ik inmiddels in de leeftijdscategorie van de 50 plussers moet worden geschaard kijk je wel eens om je heen. Je bent geabonneerd op bladen die je veel laten zien over allerlei leuke zaken die de mensheid bezighouden. Wandelen en buitensporten, je grijpt naar een ligfiets, die zoals velen weten, nog steeds wacht op zijn garantieonderhoudsabonnement (is nu geregeld trouwens) en zo zie je wel eens een ontwikkeling die zich met “nordic walking� betitelt. Lopen met stokken. Kijk, oude knarren krijgen thans pretoogjes. Ze priemen als de punten van een stok in het firmament en een geestelijke kriebel van gelukzalige gedachten doet de rest.
Kort gezegd: dit heerschap is maar eens naar een introductieles geweest van Nordic Walking.
Beetje “vreemd (hier stond eerst een minder net woord) gezicht� is het wel?! Maar ach, moet je eens op een ligfiets door geestelijk onontgonnen gebieden rijden. Dan krijg je zoveel naar je hoofd geslingerd!. Hiervoor kun je kijken bij bijvoorbeeld ligfietsplaza. Tik het in, google een beetje en je komt bij humor de meest bizarre onderwerpen tegen die met ligfietsen te maken hebben. En echt waar, ik weet uit ervaring dat veel van die buitengewoon stompzinnige opmerkingen die je dan vind, ik ook op één of andere wijze wel naar mijn hoofd heb geslingerd gekregen.
Ik zal u een geheim verklappen. Vaak zijn juist de oudere medemensen zeer geïnteresseerd in het fenomeen ligfiets. Ik kreeg eens van een vrouwtje van zeker eind 80 eens een zeer positieve opmerking. Zij had het graag willen doen. Was geïnteresseerd en belangstellend in “zo’n fiets� enzovoorts. Juist de garde van “krasse dertigers� menen alles beter te weten en verklaren je voor gek, vinden het “stom� en maken opmerkingen van “slaap je lekker, leg je lekker, (want taalkunding komen ze vaak veel tekort) kun je ook sex hebben op zo’n ding etcetera�.
Terugkomend op mijn onderwerp kan ik u verzekeren dat ook de minder gelukkige opmerkingen over het lopen met “poles� (geen stokken) wel voorkomt. In de korte introductie-les die ik bij Zwerfkei in Woerden heb meegemaakt merkte ik de wel min of meer meewarige blikken. Ach zie, die zielige oudjes toch, hebben stokken nodig om zich voort te bewegen!
En beste lezer, ik kan niets anders zeggen: doe het, onderga het, maak het eens eenmaal in je leven mee!
Dan krijg je te maken met “ communicatie blokkert de coördinatie�. Ik leg het NU uit.
Je communiceert met je hersenen. Je zegt tegen je grijze onderdelen in je schedel “ linkerbeen vooruit en daarbij de arm van je linkerkant ookâ€? Op het moment dat je daaraan denkt “wil het niet meerâ€? . NW leert je in iedergeval dat je daaraan niet moet denken. Je moet gewoon doen! En dan gaat het! Knettergek voel je je worden als je daaran heel bewust gaat denken, moet die linker of rechterarm… Probeer het maar eens.
Dus een van mijn conclusies is: hoe meer je denkt hoe meer je blokkeert.
Ik zal vast over het NW nog wel eens een stukkie maken…
Wat dacht je van een onderwerp als: gedragen door vier punten??? Of met de zelfde energie meer snelheid? Of “geestelijk leeg en zweven over de aardkloot?
Zoiets in ieder geval.

Mocht ik besluiten, hetgeen toch voornamelijk afhangt van de inhoud van mijn portemonnee (die ik niet eens heb realiseer ik mij nu) tot het volgen van een echte cursus van 6 zaterdagochtenden, dan zal ik zeker, zeker nog eens iets meer aan de bits en bytes – industrie toevoegen van mijn belevenissen. En nu: snel met de stokken opweg de weg op. (hoe noemen ze zoiets in de taalkunde? Geestelijk koorddansen met woorden of zo?)

Dankzij: een zwager.
Ondanks een zwager zeg ik:

Ik kan het AANBEVELEN. Ga lopen met “stokken�!