De beslommeringen van een ligfietsende levensgenieter

De dominee en de ligfiets

“Wat een figuur hé, die Harms. Blijkt die ineens zijn ligfiets aan de wilgen te hebben gehangen.”
“ Wat, neen, dat meen je niet Wapse” zei Krijn. “ Wel Krijn, het staat gewoon in het kerkblad. Hij heeft de ligfiets beschikbaar gesteld aan de bedienaar van het Woord. “ Heftig knikte Wapse nu als onderstreping dat het hem echt ernst was. “Of ik het heb gehoord? “ Krijn keek wat verbaasd naar Wapse. “Waar heb je het toch over, ik ben een beetje hardhorend.”
Wapse keek Krijn eens diep in de ogen. “Gaat het eigenlijk wel goed met je Krijn? Ik zeg..” “.Ja, ik weet wel wat ik doe” . “Neen, man, gaat het wel goed met je?”

“Zei je wat? Ik ben een beetje doof”.
Krijn had nu zijn handen als een ouderwetse hoorn om zijn oorschelpen geslagen. Ineens begreep Krijn nu dat het over Harms ging. “Oh ja, Harms heeft zijn ligfiets aan de dominee gegeven . Dan kan die daar vast flink mee oefenen. Harms heeft er twee van man, en hij vond het wel een goed idee dat er wat vaart werd gemaakt met het evangelie”. Krijn knikt nu ook voldaan naar Wapse.
“Maar Krijn, jongen, die Harms is toch eentje die nogal op de penning is? Dan geef je toch niet zomaar een ligfiets weg?”
Krijn kijkt nu wat beteuterd. “ Wapse, man, Harms is echt de beroerdste niet. Die gunt een ander best wel wat. Die gaat uit van het oorspronkelijk gegeven dat als je er ergens twee van hebt, je er eentje weg kunt geven”. “Hem kennend, zal ie wel een huurovereenkomst hebben gesloten met die woordbediener”, zei Wapse.
Beide mannen verzonken nu in diep gepeins. Wapse keek eens naar Krijn. Krijn staarde als wat oudere man nu in de verre verte. “Zeg Krijn, meen je dat nu? Heeft ie echt een ligfiets…”
“Oh ja, want die dominee schreef erover in het kerkblad. Moet je ook lezen man. Aardige artikelen staan er in. Die dominee gaat zelf een ligfiets aanschaffen. Harms zal hem wel helemaal hotel de botel hebben gemaakt. Maar kijk, daar komt Harms aan, zullen het meteen maar eens vragen”.

Niet veel later kwam Harms aangesneld. Op zijn ligfiets. ” Zo mannen, genieten van de mooie zomeravond? Niet gek, zullen we maar een bak leut nemen?”

Schele Japie had het hele gebeuren waargenomen. Als echte pompbediende had hij zich vandaag wat op de achtergrond gehouden. Drukte genoeg met die mooie zomeravonden. In café de Gulle Gaper waren vandaag al zoveel toeristen voor een watertje of likeurtje geweest, dat Japie voor de rest van de maand al binnen was. En die hele verhalen over dominees, nou Japie kon die af en toe wel even ‘schieten”.

Toen de vrienden dan ook koffie bestelden was Japie er als de kippen bij. Dat werd een avondje “slagroom op de omzet”. Hij grinnikte, hij zou ze wat extra leuterwater geven. Goed voor een extra bestelling.

“Proost, manne, lekkere bak, Japie!” Harms kon het zeggen alsof een engeltje over zijn tong pieste. Maar dat vond Harms van de vers gezette koffie van Japie ook. De mannen roerden, Wapse keek schielijk naar Krijn. Krijn was opnieuw wat verstrooid. De wereld vol van geluid ging aan hem voorbij. Maar de nieuwsgierigheid van Wapse was als zware transpiratielucht voor een goed waarnemer wel te merken. Harms had al wel gezien dat de vrienden flink aan de babbel waren geweest. Peizend stak hij een sigaret op. Hij zou de heren wel eens laten zweten al had hij geen benul waar ze met elkaar over in de slag waren geweest.

“Zeg, Harms, is het waar dat jij een fiets aan de dominee hebt gegeven?”. De vraag spatte als een vette flodder over de tafel. Wapse was niet meer te houden. Hij keek eens naar Krijn. Wat deed die nu weer? Hoofd helemaal schuin, beide handen als toeters om zijn oren alsof hij verwachtte dat het in Keulen donderde.
“Wat moet zo’n man nu met een ligfiets?” Vragend keek Wapse nu naar Krijn en Harms.
Krijn moest er wel om lachen. “ Hé Japie, heb je een glas gerstenat voor ons? Ik zal eens gul doen, van die “Old Soldiersbruin” die ik een tijdje terug heb meegenomen van” Keep them Rolling”. Japie stoof. Daar had hij een beste voorraad van ingeslagen. Via de coureur van het Groene Hart met zijn dikke Willyjeep had hij inderdaad een speciaal biertje weten te bemachtigen. Voor de vaste klanten dan. Hofleverancier Krijn wist dat hjj zo voor een speciaal prijsje zijn avondzakkertje kon aanbieden aan zijn vrienden.

“Proost, Wapse, proost Harms!”. De mannen hieven het glas en dronken alsof ze nooit zoiets lekkers hadden gehad. Na het tuiten van de lippen en het genoeglijk met de tong het verkoelende schuim weglikkend nam Harms het woord. “Weet je, dominee kwam bij me. Eerst schrok ik wel. Dacht, zo, dominee voorbij, dan is het zeker voorbij met….. Nou, gelukkig maar. Mooi niet. Meneer had begrepen dat ik mij nogal eens ruggelings door het Groene Hart spoedde. Of hij ook… enfin, om een lang verhaal maar af te ronden zei ik: dominee: gebruik hem. Zoveel je kunt. Geniet van de mooie schepping, want je zult merken dat de wereld om je heen er heel anders uit gaat zien. Maar denk om het volk. Ze zullen wel zeggen: dominee komt aan als het ‘vliegend evangelie.’
Nou, ik zag hem kijken. “Zou dat dan niet gepast zijn op zo’n ligger” vroeg hij. Ik vertelde hem dat het evangelie best gebracht kon worden met een ligfiets. En ik adviseerde hem om tegen “het volk” te zeggen als hij kommentaar kreeg in de zin van “dominee brengt ze naar de hemel op een ligfiets en snel ook nog” hij moest zeggen: “Mensenkind, wat let je, spring er snel achterop, betere bestemming kan ik niet aanprijzen”.

Verbouwereerd keek Wapse naar Krijn en naar Harms. “Nou Harms, ik vind dit wel wat frivool hoor” bromde Krijn. “Ik vind het maar een waagstuk” waagde nu Wapse uit te brengen.
“Japie, doe de mannen er nog eentje”.
Harms keek ze nog eens aan. “Ach, vrienden, zo’n waagstuk is het niet. Dominee oefent. En Krijn, gelet op de degelijkheid heb ik begrepen dat hij uit dat oogpunt voor een driewieler heeft gekozen. Dus niet meer Hervormd op wieltjes als je begrijpt wat ik bedoel. Nu houdt hij de spieren in conditie om op mijn ligger nog wat kilometers te maken.
En Krijn, Wapse, hij gaat nu gedreven door de groene dreven van het Groene Hart. En weet je, hij heeft volgens mij ook het hart wel op de goede plaats. Straks geen gezwabber meer, maar stuurvast scheurt hij zelfs misschien wel eens langs bij Oosterheem”.

19-07-13

Vorige

surf

Volgende

Het gesprek

 1. Krijn keek bedenkelijk toen hij dit verhaal hoorde, zag ik van morgen Harms niet luid en met overtuiging zingen in de kerk gezang 441 vers 7.moest je toen niet aan Krijn denken?
  Wij gaan als ingekeerden,
  stil door een vreemd gebied,
  verachten voor de wereld,
  die men niet hoort of ziet.
  Maar geeft men op ons acht,
  dan hoort men hoe wij zingen
  van onze grote dingen;
  Wij weten wat ons wacht.
  Krijn hoort niet veel meer ,en gaat door een door een stil vreemd gebied.
  Maar zien, dat doet kan hij als de beste.en weet wat hem wacht.
  Er is nog een dominee in Harmelen die van geschiedenis houd en veel van de oorlog kan vertellen, nou Krijn wil hem wel in zijn Willy Jeep door de gemeenten rond laten toeren.Kijken wie het snelste gaat. de ligfiets of Krijn met de dominee in de Willy Jeep?
  Groeten van Krijn,
  Hebben de mensen weer wat te praten in dorp ,en in de Gulle Paper zie ik ze al door het raam kijken ,Zou die ook een bakkie komen doen?

 2. Ik ben er ook stil van geworden. Dat is voor een praatjesmaker echt te wonderlijk voor woorden!

 3. I’m still learning from you, while I’m trying to achieve my goals. I absolutely liked reading all that is written on your site.Keep the stories coming. I enjoyed it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén