Dik ontnuchterend afvalboek

Val af”. Een credo dat ons bijna dagelijks wel ergens onder ogen komt. En dan vind ik in al mijn artikeltjes die ik zo nu en dan weer eens bij elkaar grabbel, een stukje met de titel “Ontnuchterend dik afvalboek”. Goed bedacht. Kennelijk heeft de schrijver van dat boek, de arts Ivan Wolffers, wel een ontnuchterende kijk op de zaak. Als je het verkeerd zegt is het dat hij “de zaak in de zijk” neemt. Maar da’s absoluut ontnuchterend en niet netjes. Dat zal ik dus ook niet zeggen.

’t Is natuurlijk mijn interpretatie van zijn interpretatie. In het artikeltje in een Nunspeets Huis aan Huisblaadje zegt hij over zijn “Dikke Afvalboek” “Een ontnuchterende conclusie: “Veel van die diëten waren boerenbedrog. Broekjes met elektrische stroomstootjes, gezonde repen, pleisters, shakes, et cetera. Alle diëten die snel resultaat opleveren werken contraproductief. Negentig procent zit na twee jaar weer op het oude gewicht, plus rente” Wat is het geheim? “Eigenlijk heel eenvoudige dingen. Dat je moet blijven ontbijten bijvoorbeeld. Dat deed ik nooit. Onderzoek laat ook zien: laat 500 mensen ontbijten en 500 niet, dan verliezen de 500 ontbijters gewicht.” En “meer bewegen, hardlopen of een loopje naar de bakker of supermarkt. Dat is geen dieet, dat is leefstijl”.

Die dokter. Ik spurt. En neem een lekker…..afvallertje. Maar wel stijlvol.

Eigenlijk is dat allemaal helemaal niet zo nieuw voor mij. Mij pa heeft altijd aan zijn kinderen en in de school volgehouden dat het belangrijk is te leven volgens de normen van “Driemaal R”.

Rust

Reinheid

Regelmaat

Mijn pa was zo gek nog niet.