De beslommeringen van een ligfietsende levensgenieter

Katholieke grapjassen?

Soms doe je nog eens een kleine ontdekking als je aan het werk bent. Ooit gehoord van katholieke grapjassen? In Harmelen waren ze kennelijk afwezig. En dat snap ik nu niet. We hebben net een carnavalsmis achter de rug en als je dan leest dat er “afwezige katholieke grapjassen” waren, dan borrelt er wat in mijn geest. Geestig? Volgens mij wordt ik omringd door katholieke “grapjassen”.

Zaterdag is het weer zover. Harmelen. Natuurlijk bekend om de ramp met het monument,  trekt alles uit de kast voor een beetje plezier met een grote optocht van de Kwakbollen. Wie weet ben ik wel zo’n grapjas om, gekleed in warme jas, een paar fototjes te schieten van de grapjassen!

Hoe dan ook, op 15 augustus 1963 waren de katholieke grapjassen er vandoor. Maria Hemelvaart, zo stond er als extra toevoeging bij de notulen. Ik zal daarop niet verder preluderen.

Wat was wel het geval?

Een raadslid stond met zijn snuffert voor een dichte deur. De katholieke grapjassen waren verdwenen. Hij is er achter aan gegaan. Niet achter die grapjassen, maar waarom de tent gesloten bleek. Hij kon het huis der gemeente niet betreden!.De volgende dag vroeg hij om opheldering en kreeg ten antwoord: Wij zijn om half één maar naar huis gegaan, want het was zo vervelend en ongezellig met die paar mensen”.. Dat raadslid was goed van de tongriem gesneden en stelde daarop de vraag: “ Hoe moet ik dit nu opvatten? Zijn de afwezige katholieken zulke grapjassen? Ik moet U zeggen, miinheer de voorzitter, ik kan het echt niet aan hen afzien. Of heb ik mij vergist en is beneden in het raadhuis geen secretarie maar een amusementsvereniging of misschien wel een raadskelder. Mijnheer de voorzitter. Het gaat toch niet aan op een niet erkende feestdag het gemeentehuis maar te sluiten en ik verzoek u na te gaan of de deserteurs een snipperdag in mindering is gebracht.”

Welnu, de voorzitter wenste in zijn beantwoording er niet veel woorden aan vuil te maken. Wel werd duidelijk dat het voor het daaropvolgende jaar een verplichte snipperdag zou worden.

Of ze nu vrijaf nemen?

Zaterdag zullen we het weten. Dan is Harmelen weer even kikkerdorp bij uitstek. En als alle grapjassen nu maar goed gekleed gaan met de kou.

Vorige

In training?

Volgende

Fijne kerkvader?

  1. RMT

    You made a few fine points there. I did a search on the subject and found nearly all folks will consent with your blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén