De beslommeringen van een ligfietsende levensgenieter

Man bijt hond.

Harms is al heel druk in de weer. Eerst snel even de krant scannen, dan de sociale media.

Het duurt echter  niet lang of ineens is ook boertje Wapse weer van de partij.img_0040

 

‘Nou Harms, wat zit je daar nu toch verdiept in, ja in wat eigenlijk?’

Harms kijkt wat gramstorig van zijn smartphone op. Verdikkie, denkt hij, daar is die nieuwsgierige Wapse weer. Kan ik nu nooit eens ergens rustig op een bankje in het zonnetje genieten?

Altijd weer van die wijsneuzen die het allemaal beter weten in deze wereld?

‘Ach Wapse, kijk, een mens is nooit te oud om te leren is me gezegd.

En ja, ook ik wil me wel eens even een beetje uit de wondere drukte van de wereld terug trekken. Gewoon mezelf zijn. Noemen ze tegenwoordig “mindmappen met je eigen geest.’ Nou, die hint had Wapse niet begrepen. Dat werd wel duidelijk.

 

‘Kom nou Harms, dat noem jij natuurlijk zelf zo. Maar waarom zit je nu zo maar te nikseren?’

‘Kijk Wapse, daarom.’ Harms zweeg. Wapse keek of hij water zag branden. Zo zal Mozes denk ik er ook wel hebben uitgezien bij die brandende braamstruik, bedacht Harms, Inwendig moest ie grinniken. Tja, Wapse, natuurlijk moest meneer weer het naadje van de kous weten. Oh, hebben die panty’s eigenlijk tegenwoordig ook nog naden?

Verroest, daar zou hij eens op gaan letten, dat wist ie eigenlijk niet meer.

Ondertussen nam hij Wapse eens nauwkeurig op. Dat kleine eigenwijze manneke kon hem soms zo geweldig irriteren. Laat nou eindelijk een mens gewoon eens met rust, maar ja.

 

‘Zeg Wapse. Ga jij eigenlijk wel met je tijd mee?’

‘Man, je kijkt me aan of je door een hond gebeten bent.’  ‘Nou Wapse, dat ben ik! Wist je dat niet?’

Nu was het de beurt van Wapse om met grote ogen naar Harms te kijken. ‘Zeg,neem je me in de maling of zo?’ ‘ Neen man, ik behoor nu tot de categorie “Gereformeerde Man Bijt Hond” grijnsde Harms.

Zit me daar een dominee in de dop zijn gemeente eens op de wereldwijde webvoorziening. Kijk, da’s nu een predikant met visie!’

 

Wapse keek zijn vriend eens aan. Molentjes Harms? De woorden werden niet uitgesproken, maar ook zonder loep werd wel duidelijk dat broeder Wapse van oordeel was dat Harms een ferme tik van de molen had opgelopen.

Harms bewoog voorzichtig en langzaam zijn bovenlijf eens naar Wapse. “Zeg, Wapse, jongen, jij moet eens kranten lezen. Dan kom je vanzelf wel tot de ontdekking dat ook dominees met hun tijd meegaan. Een gereformeerde dominee heeft het voorbeeld gegeven voor zijn PKN collega’s. En ze (dominees dus)  zijn vele malen beter dan die schreeuwers als Youp van ’t Hek en andere “kunstenmakers”. Ik lees de krant. Ik lees welk een “machtig showmeesters” die dominee’s zijn tegenwoordig. Pas schreef Paas nog dat contracten met John de Mol en Joop van den Ende eigenlijk voor het opraken zouden liggen.

Weet je Wapse, ik ga het mijn eigen leermeester ook maar eens voorhouden: start your engine, begin ook een mooi fenomeen, eigen website als variant op de www.blije kerk.nl.’ (als doorklikken niet werkt, even goochelen!)

 

1483116_502673063180721_1935123431_n‘Harms, volgens mij spoor je niet.’

 

Even zweeg Harms. Hij keek hem bedroefd aan. ‘Wapse, man, kijk nu maar eens naar die website.  Dan weet je precies wat ik bedoel, en geef niet altijd commentaar, maar geniet eens van goede (kerkelijke) ontwikkelingen’.

“Harms, ik beloof je, ik zal er naar kijken’. Weg was Wapse.

Harms zweeg. Dankbaar voor de weergekeerde rust.

Hij bedacht dat het toch wel heel mooi zou zijn als die blije kerk zich zou vermenigvuldigen. Een foto per week met een “dagtekst”, ’t zou moeten kunnen. Toch?

 

 

 

Vorige

Het ‘Pieters’ fietserspad.

Volgende

Het gevecht

  1. Een blijde kerk en een boerenhemel, Krijn kan het weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén