Netelig onderwerp. Roos. Ik heb er al eens eerder over zitten dubben. Rozen vergaan. B loemen van liefde blijven soms eeuwig bestaan. Soms ook niet natuurlijk want de natuur is keihard. Gelijk het gras is ons kortstondig leven. Als een bloem des velds. Dat soort gedachten vliegen soms door een mensenhoofd. Als het gaat over rozen dan ga ik echt lang niet altijd over rozen. Stengels. Maar oké, daar heb ik het ook al over gehad. Je kunt ook roos krijgen. Als je een kaal hoofd hebt, zoals ik, is roos lastig. Je hebt mensen die heten Roos. Ik had een collega die “Roos� werd genoemd maar in werkelijkheid Rozalia Anna Maria heette. Enfin over rozen valt nog wel wat te vertellen. Niet zoals Siebelink. Die schreef zijn verhaal geknield op een bed met violen. Nu zijn dat ook bloemen en bloemen houden van mensen of mensen houden van bloemen, maar rozen vind ik persoonlijk iets meer cachèt geven.
Da’s nu ook weer niet zo bijzonder. Want de bijzondere rozen zijn er in soorten en maten. Geef maar eens een paar rozen weg.Een mooie roosUit je hand en uit je knip. Want de rozenkwekers krijgen echt lang niet zoveel geld voor hun waar als de rozenhandelaars. Die geven rozen weg en krijgen een gevulde hand. Dus kun je beter handelaar zijn dan kweker. En dan te bedenken dat er geschreven is dat het zaliger is te geven dan te ontvangen! Dit is dus meteen een oproep naar alle handelaren om “te geven”. Zou die “Bos” soms weet hebben van…?

Collega’s kunnen soms knap de pest van die rozen krijgen. ’t Is een netelig gebeuren en ik hoop dat die rozen onmiddelijk verwelken. Als dat zo is, mag ze me een roos geven. Als het zo is zal ik haar geloof ik een roos geven. Want hoe het ook zij: die roos geeft stof tot overdenking.
Immers netelroos is geen bloem die je regelmatig moet verzorgen.
Netelroos is een roos die je eigenlijk op “sterk water� moet zetten.
Ik verklaar dit.
Netelroos is een huidaandoening. Het kan bijvoorbeeld door kamillen ontstaan, die eczeem veroorzaken. Bijvoorbeeld door de primula (waar ik dus pertinent jeuk van krijg) zels als ik er over schrijf! (grapje)

Bij netelroos is het heel belangrijk om te zorgen voor een goede werking van de nieren. Ook vitaminegebrek kan een oorzaak zijn van netelroos. Wel eens gehoord van aardbeien die kunnen leiden tot netelroos? ’t Is maar, dat men het weet.
Met andere woorden, rauwe biologisch gekweekte spinazie, jonge brandnetels en citroenen bijvoorbeeld kunnen leiden tot het opheffen van het lijden. Als men veel vruchten eet, zorg dan dat het spulleke niet bespoten is of zorg voor uitstekende reiniging.
Zo gaat het nu met deze roos. Er is zelfs een hele mooie latijnse term voor bedacht. Urticaria.
Wil men er af? Ja natuurlijk. Dat bloempje moet geen “water� hebben.
Ik las dat de gevoeligheid gewoonlijk berust op een grote gevoeligheid voor bepaalde stoffen of voedingsmiddelen. Aardbeiden, vis, zeedieren, kaas, eieren, varkensvlees, cervelaatworst kunnen blijkbaar het roosje voeden. Die vermijden kan een mens derhalve verblijden. Het driekleurig viooltjes extract toevoegen aan het bad kan ook wonderen doen (zegt men, ik heb het zelf niet uitgeprobeerd). Viola tricolor……..’t smelt op je tong.

Prachtig eigenlijk. Rozen. Gordelroos. Netelroos, roze rozen, gele rozen, paarse rozen en witte rozen. Rozen verwelken, bloemen vergaan. Er is hoop dat ook de netelroos kan behoren to de categorie “bloemen vergaan�.
Verder ga ik niet.
Een lijstje van de voedingsgewoonte kan wellicht al heel ver een mens op weg helpen naar het om zeep helpen van de netelroos. Verhelp de netelroos.
’t Is en blijft echter een netelige kwestie.