De beslommeringen van een ligfietsende levensgenieter

Harms en Krijn van Oosteren.

“Dag Harms,”  Wapse kijkt naar Harms.  “He man, wat zie jij er groen uit!” Ja Wapse, man, ik ben zo blij als een klein kind. Wat een wereld. Tijdje terug kreeg ik een uitnodiging van een vriend van me. Misschien ken je hem? Krijn van Oosteren. Nou, die is niet van achteren man. Die man heeft een mooie jeep. Een hele echte en daar kun je machtig mooi mee rijden ook. Ik had eens een stukkie geschreven over het verschrikkelijke Groene Hart. Ik betoogde in zo’n stukkie dat het Groene Hart helemaal niet meer zo groen is als dat die politici dat durven voor te stellen. Neen, ’t is een Hart patiënt. Kompleet verstopt die handel. Enfin, laat ik er maar over ophouden, de wereld wil bedonderd worden en ik krijg de indruk dat ze er ook driftig gebruik van maken…”

‘Rustig aan Harms, want anders dan krijg je het nog aan je hart man. Da’s het toch niet meer waard? Ja, dat zal dan maar weer waarwezen, maar wat heeft die Krijn daarmee te maken? ‘ ‘ Ach, Wapse, die jongen denkt nog steeds dat het daar een hemel op aarde is en toen zei ik, je moet eens kijken op de Veluwe. Daar is het nog mooi. Daar is de zaak nog niet verstopt. Daar heb je nog wild en daar is het nog groen. Met de nadruk op groen, natuurlijk. Ja ook natuurlijk groen. Nou, ’t leek wel of ik op zijn ziel getrapt had. Hij vond die mening maar niks en zei dat ie dat wel eens met eigen ogen wilde zien. En, zei die, dat treft “ik ga met mijn cluppie ouwe auto-tjes een toerritje maken over de Veluwe, ga je mee?” Je begrijpt, dat liet ik mij niet nog een keertje zeggen.’  Wapse knikte. Dat kon ie zich wel voorstellen. Wie wilde er nu niet in een echte ouwe jeep over de Veluwe scheuren? Wapse wist het wel, als hij zo’n kans kreeg stond ie gisteren nog in de startblokken. Die Harms, die’s ook niet gek. Sterker, die had het goed bekeken.

‘Nou Wapse, gelijk heb je. Maar waarom moet je nou in zoveel groen worden uitgedost? “ ‘ Ja, hoor eens Wapse, op de Veluwe moet je je aanpassen. Da’s de volksaard en met die club ouwe legervoertuigen moet je je ook aanpassen. Die lui willen groen,dus krijgen ze groen, daar doe ik niet moeilijk over.’

‘Hum, Harms, dat jij dat doet. Je hebt toch zo’n hekel aan aanpassen? Zat jij niet met gekleurde sokken in de kerkbanken? Jij wilt toch ook niet in het zwart terwijl ieder het wel doet? ‘ Harms krabde zich eens achter de oren. ‘Wapse, jongen, ik ga niet redetwisten over liturgische zaken. En de kerkelijke voorvallen, hebbelijkheden en onhebbelijkheden laat ik mooi terzijde. Wij horen één te zijn. En ik was één met de Veluwenaar in zijn jeepie. Ik heb wel gelachen hoor met die Krijn. Toeteren en fluiten, nou ja, ik ga niet alles verklappen. Maar wel een gast om mee te gaan rijden.”  Wapse liet de wijze woorden eens bezinken. Slurpte aan zijn koffie en zei:

‘Zeg Harms, rijden die typetjes eigenlijk ook door Friesland? Een ritje door Gaasterland of zo? Dan wil ik wel mee.’  ‘Ho effe Wapse, man, dat weet ik niet. Weet je ik ga strakkies maar eens met mijn sleurhutje door de Friese dreven. Tenminste als de vrouw wil, want ik heb niks te vertellen, maar dat moet je niet verder vertellen hoor.’ Harms zweeg, Wapse zweeg. Of Krijn  nog wat van zich laat horen? ‘ t Is een vraag.

14/03/2012

Vorige

Wapse met zijn liepen en schriezen

Volgende

Harms en een liepei.

  1. Dat is me wat ,Krijn had al nachten niet kunnen slapen, want hij hij kreeg van zijn kluppie uit het hoge noorden een verzoek om daar een ritje mee te rijden, wel 85 kilometer lang man.Maar ja je moest wel een paar nachies blijven kamperen. daar in het hoge noorden. 5 mei herdenken ze daar dat ook dat stukkie Nederland 67 jaar geleden bevrijd werd van de Duitsers . een eerbetoon aan hen die ons land bevrijd hebben , een machtig mooie rit man met veteranen in je Jeep. Maar ja Krijn slaapt liever bij zijn eigen vrouwtje in het groene hart in de bedstede op huize Oosterheem. en krijn is bang voor het om kukelen van zijn legertentje. door de wilde zwijnen, hij kreeg al nachtmerries van die zwijnen op de Veluwe .Na rijp beraad heeft Krijn toen maar voor een 5 mei rit gekozen vanuit de stad Vianen het groene Hart in , en kan die netjes voor de zondag weer terug op Huize Oosterheem wezen., en lekker in zijn eigen bedje slapen.
    Als die, Wapse soms met zijn sleurhut naar het noorden gaat, zou ik het jovel vinden als hij 5 mei, ga kijken bij mijn kluppie, en de hartelijke groeten van mij wil overbrengen. kijk maar op de site van .www.pockettour.nl.
    Je ziet waar ze heen trekken met de Jeepjes ,en wat er allemaal gedaan wordt
    Groeten Krijn

  2. Wapse woont in het noorden. Harms komt in het noorden. Vrienden van Harms zouden niet bang voor een paar zwijntjes moeten zijn. Maar laat Krijn lekker toeren, misschien komt ie Harms wel ergens tegen.

  3. Beneficial write, I am checking back frequently looking for updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén