De gemoedstoestand van dit heerschap was kennelijk tot grote diepte gedaald. Het stormde. Buiten en een beetje binnen.
Nu nog zweetvoeten en dan zit ik ook al niet meer okselfris in het huis des Heeren.
Zo stiefel ik mijn gang uit. Schreden zettend naar het godshuis in het midden van ons dorp.
’t Zal wel weer wat wezen. Mijn gemoed stak ik maar even weg onder de mouwen. Waar is het “blij vooruitzicht dat mij streelt?” “Leerdienst”. Niet echt uitnodigend. Nog even en dan wordt het een leesdienst. ’t Zit me wat tegen een hoek waaruit ik dacht te zijn ontkomen.
Je zou bijna jezelf vergelijken met dat hijgende hert, maar dit is misschien een woordspeling die zou leiden tot herrie in de tent. En ik zit niet in de tent. ’t Stormt.

Ja, ik weet dat onze predikheer er wel werk van maakt.
Ik weet dat ik veelal niet bedrogen uitkom.
Ik weet dat er op en aanmerkingen komen die mij opmerkelijk voorkomen.
Ik kan alleen niet voorkomen dat de “uitnodiging tot deelname aan het meemaken van een “leerdienst” “ nu niet iets is waarover de moderne media en communicatieadviseurs hun loftrompet zullen toeteren. Aan zo’n zin ook niet trouwens.
Ik kwam echter niet bedrogen uit. En ik wil – bescheiden en op mijn eigen eigenwijze die loftrompet toeteren.
Ik kan niet toeteren.
Maar al doende leert men. En ik ben niet voor niets in het “leerhuis” binnengetreden. Een echt opstekertje. Voor mannen en vrouwen.
Emancipatie is bijbels.
Is zelfs best wel krachtens de scheppingsorde.
Wat een verhaal. Wat een leermomenten. “Herrie in de tent. “ “Eén man en één vrouw en anders wordt het een rommeltje…”. Jazeker, het Hooglied. Wat komt er al niet voorbij. Man en vrouw gelijkwaardig, wauw. Wat een schitterende uitleg. Zo op een koude en winderige, stormachtige zondagavond.

Met mijn gemoed onder de arm stiefelde ik naar de plek van de leerdienst.
Met een loftrompet stier ik naar huis.
Heb je het gehoord?
Mooi he?

Ik toeter.
Het van de daken. Ik toeter het door het wereldwijde web. Weet je: je kan het nog terugluisteren ook. Op www.hervormd- harmelen.nl, avonddienst 13 oktober 2013.
Gaaf. Vertel het aan de mensen. Ook goed voor jong en oud. Solidariteit van en voor oud en jong.
Mijn gemoedstoestand. Opgetild uit de diepte.
Buiten, ja daar stormt het.
Leerdienst. Ik heb er weer best veel van opgestoken. Wat een opsteker. Wanneer is de volgende?
Het was dus eigenlijk een goeie ouwe dag…vandaag.