Typisch gevalletje P.H.  Zuinigjes met de aanschaf van de aanverwante artikelen voor het doen van genealogisch onderzoek. En dan vooral van die downloadgevalletjes. Kijk, mijn dierbare vader was een nijver baasje en bovenal ook zuinig. De achterkant en de binnenkant van een ontvangen enveloppe kon nog best gebruikt worden voor het maken van aantekeningen. Klaslokalen konden door dat soort zuinigheid worden gebouwd. Zo was het dan ook wel weer. Zo zit ik ook in elkaar. Een appel en een eitje. In dit geval een eitje van mijn pa en zuinigjes als het om de Apple gaat. Want ja zeg nu zelf, een duur cadeautje aanschaffen als er via het wereld wijde web ook allerlei gratis, ja ja gratis, programmatjes worden aangeboden voor het maken van een stamboom?

Kijk daar wil ik het mijne van weten. En zo was er het hoognodige overleg met de computerdeskundige in mijn gezin. Gezinnetje hopeloos. Want volgens zoonlief moest pa gewoon dokken.

Nou moet ik bij de doktoren tegenwoordig nog wel eens wat dokken. En ben eigenlijk best en ook verhipte duur verzekerd, maar met de huidige gezondheidszorg weet je het maar nooit. Ik ga straks meteen kijken of ik nog psychische hulpverlening kan krijgen voor mijn gedoneerde premies. Gek word je toch ook van al die vergelijkingssites van allerlei kwakzalverijaanprijzende gezondheidszorg verlenende ziektekostenverkeringsmaatschappijen? Draaf ik door? Welnee, ik draaf nog niet eens!

Geslachtsonderzoek via de genealogische kant van de zaak VALT NIET ONDER DE LOPENDE EN AF TE SLUITEN ziektekostenverzekeringen. Ga gewoon op internet. Zoek het uit. Overtuig u. En kom je er dan nog niet uit? Ga kijken in je polis of die psych echt niet vergoed wordt.

Onderzoek naar je voorgeslacht is gratis. Het opschrijven, vastleggen en via “smarts” een klik krijgen met anderen? Da’s andere koek. Geen Friese kruidkoek. Geen Hamburger. Daarvoor zul je vermoedelijk bij iets meer dan een klik meteen ook moeten  ‘klikken,’ is dokken.  Maar houd je het zaakje een beetje voor jezelf, ach dan kan het zelfs zonder. Zo niet, dan wordt een mens behoorlijk down. Althans ik. En ja, daar ben ik dan niet zuinig mee. Als je pech hebt loop ik er zelfs mee te koop in de vorm van een beetje humeurig…

Nu kan Myheritage zelfs voor de Mac worden gedownload. En nu maar hopen dat ik er niet somber door gesteld wordt.Down van wordt. Of aan de pillen moet. Anders heb ik psychologische hulp nodig, Dat kan geloof ik ook al tegenwoordig online.

Ja, zo vraag je je af: wat onderzoek ik nu? Mijn geslacht, mijn voorgeslacht, mijn ziektekostenverzekeringspolissen of mijn hulpprogramma’s om het geslacht vast te leggen? Hoe dan ook.

Onderzoek alle dingen. En ja, behoudt het goede. Of sla ze op in je computer bijvoorbeeld. Wel zo handig.