“Zo Japie, die koffie is heel best.  Jonge, die Harms, da’s toch een vreemde vogel, vind je niet? Dat ie pas hier kwam met die tas vol. Wilde hij ineens een mes.  Ik dacht dat ik gek werd. En hij keek me daar een partijtje chagerijnig.  Maar dan heeft ie ineens een Friese kruidenkoek in die tas zitten. Tegenwoordig weet je het maar nooit.”

Japie keek eens naar Wapse.  Tjonge wat is die vent toch scheel, dacht Wapse. Inmiddels drong de geurige aroma van de koffie ten volle door aan Wapse. Machtig, wat een heerlijk geurend bakkie kan die schele Japie toch zetten .  Toch eens achter zijn geheim aangaan, denkt Wapse.

Dan gaat de deur open en ja hoor, in vol ornaat stapt Harms binnen.

“‘t Ruikt hier best, mensen”. Harms knikt, kiepert zijn hoed op de kapstok en schuift meteen aan. Schele Japie schiet vooruit en komt met een mooie grote kop Delfsblauw aandraven. Hij ziet de omzet meteen verdubbelen. Zo gek was dat niet gedacht. Harms was een echte. Een echte innemer van koffie. Met de drank was ie knap voorzichtig, daar zou je Harms niet zo snel de bocht mee uit zien vliegen. Maar voor koffie viel die Harms altijd te porren.

Dikke rimpels stonden in zijn voorhoofd. Wapse keek verwondert naar zijn vriend. “Tjonge man, wat een zorgen heb jij!” “Moeilijke termen Wapse, moeilijk, moeilijk” Ik had een akte aangevraagd van een attestatie bij een archiefinstelling. Jongen, weet je wat ik kreeg? Een akte van onthouding van niet-geestelijke genoegens.! Nou vraag ik jou, hoe heet zoiets?”

Wapse keek. Het leek wel of zijn ogen uit de kassen zouden kieperen. “Weet jij dat dan niet mijn beste?” Harms schudde zijn hoofd. Maar schele Japie zag in de ogen van Harms hele kleine lichtvlekjes. Zou hij dat nu goed hebben gezien?

“Nog koffie mensen?”  Japie had de tuit al in de aanslag. Wapse keek zuinigjes. Hij schraapte zijn keel. Keek nog eens naar Harms en vroeg;” Een akte van onthouding van niet geestelijke , hoe noemde je dat? “. “Genoegens”. “Oh, betekent dat je dan bijvoorbeeld geen sex mag hebben?

Stilte. Harms grijnsde en ineens schoten de onderwijsgenen door zijn lijf. Och arme Wapse. “Ik ken zo’n akte nu niet zo beste jongen. Daar had ik al afstand van gedaan. Dat heeft zoveel te maken met hypotheek. En je weet toch wel dat een hypotheek geen geestelijk genoegen is? Maar over sex gesproken,  jij bent toch wel snugger? Want er zijn slechts vier zaken voor een man van groot belang in het leven . En jij zult me vast wel kunnen vertellen welke dat zijn, ik zal er twee noemen. 1 is sex, 2 is liefde en 3 en vier?

Hij keek Wapse eens aan. Die dronk bedachtzaam zijn koffie. “Tjonge Harms, dat zou ik zo niet weten, mompelde hij, neen, dat zou ik niet weten drie en vier….

Harms keek hem eens aan. Dat valt me toch tegen van je Wapse, jongen. Dat valt me wat tegen. Ik zal het je verklappen, maar denk erom dat kost je een Beerenburger van Japie. Akkoord?”

Wapse zonk in gepeins.  “Nou akkoord dan Harms, maar dan moet je me ook vertellen hoe die onthoudingsakte heet.”  Harms op zijn beurt zonk in gepeins. De stilte in café de Gulle Gaper raakte  alle aanwezigen. De spanning steeg.

“Nou, ahum Wapse, bestel dan maar een Beerenburg voor deze jongen, want ik zie het al, bij jouw komt het niet weg…

Ik zal het dan maar verklappen toch?”  Wapse keek Harms nog eens aan. Harms gezicht was ondoorgrondelijk, daar had ie dus niks aan. Een kort knikje naar schele Japie was voldoende. Japie had de glaasjes al gepakt en de Sonnema, Harms wilde absoluut geen ander, werden ingeschonken.

“Nou, vooruit, komt er wat van, Harms? Hoe zit dat nu met drie en vier?”

“Nou, Wapse, zei Harms, dat is gewoon samen zeven.”

De aanwezige gasten donderden bijna van hun stoelen en van de barkrukken. Een geloei barste los. Wapse keek beteuterd en voelde zich genomen, maar als een echte kerel lachte hij mee met de aanwezige gasten. “Daar heb je mooi tuk mee, kerel. Proost. En vertel me nu ook nog even hoe die verhipte onthoudingsakte heet want dan ga ik straks meteen in het archief kijken of je gelijk hebt.”

Fidele kerel, Wapse, dat ben je. En als je op het archief komt en je wil een medewerker eens even lekker laten zweten dan vraag je gewoon naar een akte van Renunciatie.

En ik doe vandaag niet mee aan enige onthouding, dus Japie, nog eentje voor mijn rekening!”

 

7 March 20